Płyta gazowa czy indukcyjna? AEG HK634200XB. Poradnik, cz. 2

 

Kontynuując naszą serię poradnikową, przejdziemy do kuchenek, które posiadają płytę indukcyjną. Dlaczego warto zastanowić się nad takim wyborem? Jest wiele za i przeciw w kontrze dla płyt gazowych, jednak warto rozważyć je wszystkie, zanim dokonamy ostatecznego wyboru. Często bowiem zasłyszane informacje, nierzadko pochodzenia wręcz mitycznego, sprawiają, że odrzucamy najlepsze rozwiązanie.

Wybór odpowiedniej płyty zawsze należy poprzedzić pełną oceną potrzeb i możliwości. O ile instalacja płyt gazowych w lokalizacji bez przyłącza linii gazowej jest nieopłacalna, o tyle płytę indukcyjną można zainstalować w kuchni zarówno tam, gdzie jest przyłącze gazowe, jak i nie, a w tym ostatnim przypadku jest to rozwiązanie wskazane.

Przede wszystkim płyta indukcyjna nie musi być droga w eksploatacji. Często mylona z klasyczną płytą ceramiczną, indukcyjna oferuje zupełnie inny sposób emisji ciepła, a jej używanie różni się od znanego z kuchenek gazowych. Poszczególne pola płyty nie emitują ciepła bezpośrednio na naczynie, ale indukują zmienne pole magnetyczne, wytwarzając ciepło w naczyniu… w skrócie. Proces zachodzi tylko w naczyniu, dzięki czemu energia jest kierowana i dostarczana dokładnie tam, gdzie powinna. Poza oczywistą oszczędnością energii płyta daje nam również bezpieczeństwo i ochronę przed poparzeniem, bardzo istotną, jeżeli w mieszkaniu znajdują się małe dzieci. Pole indukcyjne zapobiega przypadkowemu włączeniu i rozpocznie proces tylko wtedy, kiedy na jego powierzchni położymy równą powierzchnię garnka wykonanego z materiału ferromagnetycznego (metal przyciągający magnes). Po zdjęciu naczynia płyta automatycznie wyłącza się. Niewątpliwym plusem jest również łatwość utrzymania w czystości płyty indukcyjnej. Ponieważ płyta nie nagrzewa się, nic do niej nie przywiera ani nie zachodzi ryzyko przypalenia.

Jak każdy, nawet najlepszy wynalazek, płyta indukcyjna posiada również pewne wady lub ograniczenia, o których należy pamiętać przy wyborze płyty grzewczej. Pierwszy to niewątpliwie cena, która nadal oscyluje w granicach 2000 złotych. Drugi to zakup odpowiednich garnków, przy czym większość  tych klasycznych jest właśnie ferromagnetyczna. Ważne, żeby posiadały odpowiednio grube dno zgodne ze specyfikacją naszej płyty. Ostatni problem stwarza pole magnetyczne, które może wpływać na urządzenia z zapisanymi danymi w formie magnetycznej oraz działające na podobnej zasadzie np: rozruszniki serca. Nie należy się jednak specjalnie obawiać i trzeba zaufać standardowym zaleceniom producenta.

Płyta indukcyjna, którą wybraliśmy zgodnie z założeniem dobrego współczynnika jakości do ceny, to AEG HK634200XB. Wyposażona jest w 4 pola o wysokim współczynniku wydajności. Sterowana może być za pomocą dotykowego panelu, który nadaje całej płycie elegancki a zarazem funkcjonalny wygląd. Z najbardziej interesujących funkcji wyróżnić należy programowanie czasowe, wskaźnik ciepła resztkowego oraz zabezpieczenie przed przypadkowym włączeniem przez dzieci. Niezbędne funkcje i nowoczesna technologia, jaką oferuje AEG HK634200XB, wcale nie muszą być drogie.