Płyta indukcyjna, czyli wygoda i bezpieczeństwo w kuchni

plyta1

Nawet jeżeli nie lubimy gotować i robimy to bardzo rzadko kuchenka to obowiązkowe wyposażenie każdego domu czy mieszkania. Kiedyś byliśmy skazani na kuchenkę gazową lub elektryczną, teraz do wyboru mamy także płytę indukcyjną.

Kuchenka gazowa, elektryczna czy indukcyjna?

Klienci sklepów ze sprzętem AGD coraz częściej zadają sobie pytanie jaką płytę kuchenną wybrać – gazową, elektryczną czy indukcyjną. Wszystkie mają swoje wady i zalety. Płyta gazowa są tanie i dają naturalne źródło ciepła, a smak przygotowywanych na nich potraw jest podobno o wiele lepszy. Mają jednak niską wydajność energetyczną, a palnik gazowy to otwarte źródło ognia i potencjalne niebezpieczeństwo. Płyty elektryczne zapewniają m.in. krótszy czas gotowania, niskie zużycie energii i łatwe czyszczenie powierzchni. Jednak długo się nagrzewają i można się o nie poparzyć, są też drogie w eksploatacji. Płyty indukcyjne zapewniają wysoką wydajność energetyczną, bardzo krótki czas gotowania i przede wszystkim bezpieczne użytkowanie. Są jednak stosunkowo drogie i wymagaj droższych akcesoriów kuchennych.

Jak działa płyta indukcyjna?

Płyta indukcyjna to najnowocześniejsze rozwiązanie. Wykorzystuje ona zjawisko indukcji elektromagnetycznej – pod szklaną płytą kuchenki znajdują się cewki wytwarzające pole elektromagnetyczne, które nagrzewa dno naczyń. Sama płyta pozostaje chłodna, jest więc o wiele bezpieczniejsza od kuchenki gazowej czy elektrycznej. Gotowanie na takim urządzeniu jest także o wiele szybsze, nawet o 30%. Wpływa to oczywiście na oszczędność energii. Płyty indukcyjne są także łatwiejsze w czyszczeniu, wymagają jednak stosowania naczyń ze stali ferromagnetycznej (przyciągającej magnes).

Jaką płytę indukcyjną wybrać?

Na rynku dostępnych jest wiele modeli płyt indukcyjnych. Postanowiliśmy się przyjrzeć jednemu z nowych urządzeń firmy Samsung o symbolu NZ300. Zapewnia ona m.in. intuicyjne sterowanie temperaturą – wystarczy przesunąć palcem po diodowym potencjometrze, aby natychmiast włączyć lub zmienić poziom grzania w każdej strefie gotowania. W tym modelu regulator jest niemal dwukrotnie szerszy niż standardowe, więc można bardzo precyzyjnie wybrać moc grzewczą. Płyta posiada także funkcję Quick Stop, która umożliwia natychmiastowe wyłączenie strefy gotowania, co zapobiega przypaleniu jedzenia. Urządzenie Samsunga także automatycznie wykrywa garnki, sprawdzając czy średnica naczynia oraz jego rozmiar są właściwe dla danej strefy. Jeżeli pokrywa mniej niż 60% powierzchni otrzymamy odpowiedni komunikat.

Możemy więc wybierać spośród rozwiązań tańszych przy zakupie, takich jak kuchenki gazowe lub droższych, ale bardziej efektywnych i bezpiecznych, takich jak płyty indukcyjne. Jednak w nowoczesnych mieszkaniach coraz rzadziej można się spotkać z wszechobecną kiedyś kuchenką gazową.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *