Płyta gazowa czy płyta indukcyjna? – poradnik

Wentylator bezłopatkowy Dyson

Urządzasz kuchnię i zastanawiasz się, czy z płyt do zabudowy lepiej wybrać płytę indukcyjną czy gazową? Co zapewni Ci tańsze gotowanie? Które z tych rozwiązań jest bezpieczniejsze? Postanowiliśmy wykazać zalety i wady płyt gazowych i indukcyjnych, dzięki czemu pomożemy Ci w wyborze!

Płyty indukcyjne

Zalety

  • Precyzyjne sterowanie energią
  • Kilkukrotnie szybsze podgrzewanie potraw niż w przypadku innych rozwiązań
  • Łatwość utrzymania w czystości
  • Wysoki stopień bezpieczeństwa (niemożność poparzenia, dzięki kierowanie całej energii cieplnej bezpośrednio do naczynia)
  • Wysokie zaawansowanie techniczne (elektroniczny timer, automatyczny wyłącznik pola)

Wady

  • Wysoki koszt zakupu
  • Konieczność korzystania z naczyń ze specjalnej stali ferromagnetycznej

Płyty gazowe

Zalety

  • Niski koszt zakupu
  • Niski koszt eksploatacji
  • Prostota obsługi
  • Możliwość korzystania z dowolnego rodzaju naczyń

Wady

  • Słabsza wydajność (ulatnianie się ponad połowy energii cieplnej z gazu do pomieszczenia, zamiast do naczynia)
  • Rozwiązanie mniej bezpieczne (ryzyko poparzeń poprzez rozgrzewanie elementów, możliwość ulatniania się gazu w momencie wyłączenia palnika)
  • Dodatkowe wymagania instalacyjne (łącze gazowe, wentylacja, komin)
  • Konieczność częstej konserwacji
  • Trudność w utrzymaniu czystości

Jak widać, wybór jest przede wszystkim uzależniony od preferencji – jeżeli zależy nam na oszczędnościach, zdecydowanie lepszym wyborem będzie płyta gazowa. Jeżeli z kolei priorytetem jest dla nas bezpieczeństwo, na prowadzenie wychodzi zdecydowanie płyta indukcyjna. Już na bazie tych informacji możecie wiedzieć jaką płytę grzewczą wolicie wybrać.

Chcesz wiedzieć więcej na temat płyt do zabudowy kuchennej? Skontaktuj się z naszymi ekspertami!

Sprawdź naszą ofertę płyt do zabudowy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *