Jak wyczyścić piekarnik? – praktyczne porady

okap podszafkowy beko czy siemens

Przypalony tłuszcz, czy odpryski z przygotowywanych posiłków to prawdziwa zmora, jeśli chodzi o czyszczenie piekarnika. Jak najlepiej sobie z tym poradzić, jakich środków użyć, z jakich rozwiązań technicznych skorzystać?

Na rynku dostępnych jest wiele środków czyszczących, które mają pomóc w czyszczeniu piekarników. Wybór jest naprawdę spory – mleczka, aerozole – same środki czyszczące to tylko połowa sukcesu. Ważne jest również narzędzie, którego użyjemy do usuwania nieczystości z piekarnika.

Czyszczenie piekarnika gąbką

Najczęściej wykorzystuje się do tego zwykłą gąbkę do mycia naczyń. Wymaga to jednak sporego wysiłku i nie wszędzie będziemy w stanie dotrzeć. Miękka powierzchnia gąbki nie jest w stanie zetrzeć przypalonego tłuszczu zaschniętego w piekarniku, a jej twarda strona może zarysować powierzchnię, która pod wpływem temperatury może zacząć się złuszczać. Nie jest to więc dobre rozwiązanie.

W przypadku mycia mleczkiem pojawiają się także pomysły, aby wykorzystać prowizorycznie zrobioną myjkę z folii aluminiowej, co jest jeszcze gorszym pomysłem. Poza zarysowaniami wnętrza piekarnika możemy się także narazić na uszkodzenie skóry.

Domowe środki do czyszczenia

W internecie można znaleźć również mnóstwo przepisów na domowe – niechemiczne – środki czyszczące, które w teorii są bezpieczniejsze i nie pozostawiają na czyszczonych powierzchniach smaku, czy zapachu. Przy takich przepisach najczęściej dodaje się porady, aby do szorowania użyć szczoteczki do zębów. Taki sposób jest równie ryzykowny jeśli chodzi o zarysowania co poprzednie, a w dodatku jest niezwykle czaso- i pracochłonne.

Każdy z powyższych sposobów jest jednak zdecydowanie odradzany w instrukcjach obsługi, natomiast do niedawna nie było alternatywy. Na szczęście pojawiły się  na rynku piekarniki samoczyszczące.

Piekarnik samoczyszczący SIEMENS HB73GB550

Dobrym przykładem jest tutaj piekarnik SIEMENS HB73GB550 z systemem pyrolizy. To stylowy elektryczny piekarnik zbudowany ze stali szlachetnej i szkła. Dzięki mocy 3650W i zakresowi temperatur 50-300 stopni Celsjusza doskonale sprawdzi się zarówno jako piekarnik domowy, jak i w małej gastronomii.    Pojemność 65 litrów oraz wiele funkcji (tj. funkcja pizza, gorące powietrze, ogrzewanie dolne, ogrzewanie górne/dolne, rozmrażanie, ruszt z obiegiem powietrza, termoobieg 3D Plus Eco, zmienny ruszt o dużej powierzchni, zmienny ruszt o małej powierzchni) czyni z niego wielozadaniowe urządzenie do pracy w kuchni.

Dzięki pyrolizie piekarnik czyści się sam bez udziału użytkownika. Należy jedynie ustawić odpowiedni program i zatrzasnąć drzwi kuchenki. Zostaną one zablokowane, gdyż podczas czyszczenia temperatura w piekarniku może wynosić nawet 500 stopni, co zupełnie spopieli zanieczyszczenia znajdujące się w środku. Drzwi piekarnika odblokują się dopiero kiedy wystygnie, a jedynym wkładem użytkownika w czyszczenie będzie wymiecenie na koniec pozostałego wewnątrz popiołu. Takie rozwiązanie jest również wyjątkowo przyjazne dla naszego portfela, ponieważ koszt jednorazowej pyrolizy to około 2 zł.

Jest więc wiele podwodów, dla których warto zaopatrzyć się w naszym sklepie w taki piekarnik, a wygoda czyszczenia z pewnością jest jednym z najważniejszych. Zobacz szczegółowe informacje o tym, jaki piekarnik wybrać w osobnym wpisie na naszym blogu!

Sprawdź naszą ofertę piekarników do zabudowy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *