Jaką płytę grzewczą wybrać ? – na to pytanie chcemy opowiedzieć w tej części poradnika. Podczas modernizowania czy urządzania kuchni od podstaw, jest to jedna z ważniejszych decyzji, obok lodówki i ewentualnie, zmywarki – gdy zachodzi taka potrzeba. W ramach decyzji, jaką płytę grzewczą wybrać, powinniśmy zastanowić się nad jej rodzajem, opcjopnalnymi funkcjami, a także piekarnikiem jaki do niej dobierzemy. Niemniej istotne będą również wymiary, kolorystyka czy sposób montażu.
Wachlarz dostępnych na rynku płyt jest naprawdę szeroki. Jesteśmy zalewani informacjami dotyczącymi tego jaki rodzaj płyty wybrać by była ekonomiczna, jaką płytę wybrać by była łatwa i użyteczna w eksploatacji i czerpać prawdziwą przyjemność z gotowania. Modeli płyt jest wiele, ale wierzymy że z nami znajdziesz model stworzony zmyślą o Tobie i Twoich potrzebach. Kluczową kwestią przy wyborze płyty jest rodzaj przyłącza jaki posiadamy. Posiadając instalację gazową, najbardziej oczywistym wyborem jest płyta gazowa lub mieszana, przy braku podłączenia gazu musimy zdać się na prąd. Instalacja elektryczna daje nam możliwość wyboru płyt elektrycznych, ceramicznych lub indukcyjnych. Poniższy przewodnik pozwoli Ci zorientować się w technologiach i ułatwi podjęcie wyboru.
Płyta gazowa
Płyty gazowe posiadają różną ilość palników, a także funkcji dodatkowego strumienia ciepła na co musimy zwrócić uwagę, szczególnie w kontekście intensywności gotowania oraz liczby domowników. Do najważniejszych funkcji jakie mogą przydać się w płycie gazowej są zabezpieczenie przed dziećmi oraz przeciwwypływowe gazu. Dzięki nim zadbamy o bezpieczeństwo swoje i swoich najbliższych. Standardem, który powinien znaleźć się również na płycie jest zapalarka gazu w pokrętle.
Płyta elektryczna ceramiczna i indukcyjna
Ich zaletą jest ciekawy design i szybkość nagrzewania się pól. Są łatwe w utrzymaniu czystości i właściwie ich jedynym mankamentem jest dość duży pobór prądu. Płyta indukcyjna – jest rozwiązaniem najnowocześniejszym i najbardziej ekonomicznym. Jest to spowodowane wykorzystaniem indukcji elektromagnetycznej do wytwarzania ciepła. Ciepło to wytwarzane jest wewnątrz naczynia, a dokładnie na jego dnie dzięki czemu płyty te mają największy uzysk ciepła bez zbędnej straty w odróżnieniu od klasycznych płyt ceramicznych. Poza najszybszym sposobem gotowania płyta indukcyjna jest również idealna do utrzymywania czystości bowiem nie ma praktycznej możliwości przypalania potraw. Odpowiedzialny za to jest również ich płaski design, który dodatkow wpływa na estetykę kuchni. Jakie funkcje powinna posiadać płyta grzewcza ?
Zabezpieczenie przed dziećmi w obu wariantach jest bardzo ważne, szczególnie w przypadku płyt ceramicznyc. Bardzo istotnym jest również wskaźnik ciepła resztkowego, który informuje o nadal ciepłym polu, pomimo braku charakterystycznego czerwonego koloru. Obie funkcje pozwolą uniknąć przypadkowego poparzenia. Nowoczesne płyty posiadają programatory i sensory gotowania oraz smażenia, które pilnują odpowiedniej temperatury, a dzięki temu stanu gotowanej lub smażonej potrawy. Dzięki nim nie jest konieczne stałe doglądanie podczas przyrządzania np: zup. Ciekawą funkcją jest również funkcja podtrzymywania ciepła, która umożliwia gotowanie potraw wymagających czasu przy bardzo niskim zużyciu energii.