Wyposażając kuchnię można dobrać sprzęty na podstawie ich ceny. Można jednak zadbać tez o ich jakość i funkcjonalność. W końcu zależy Ci na tym, by przygotowywane przez Ciebie potrawy były jak najlepsze, prawda?
O ile dawniej piekarnik był niezbyt skomplikowanym urządzeniem, o tyle obecne wersje tego urządzenia często posiadają cały szereg przydatnych funkcji, dzięki którym łatwiej o wykonanie naprawdę wspaniałych dań. Rozbudowana funkcjonalność sprawia, że coraz więcej osób dłużej zastanawia się nad tym jaki wybrać piekarnik.
Wymiary i możliwości
Dla osoby często przygotowującej opiekane dania, wymiary piekarnika są niezmiernie ważne. Podobnie jak odpowiedni podział wnętrza piekarnika półkami o regulowanej wysokości. Dzięki temu w razie podejmowania większej liczby gości, można uniknąć serwowania posiłku na raty. Jednak nie to jest najważniejsze! Dużo cenniejszy jest fakt, że piekarniki od lat wyposażane są w szereg technologii, ułatwień i funkcji usprawniających obsługę.
Różne porcje, ten sam czas
Doskonałym przykładem potwierdzającym powyższe stwierdzenie jest opcja dopasowania wspólnego czasu gotowania dla umieszczonych na kolejnych półkach potraw o różnej wielkości. W funkcję tą wyposażono niejeden piekarnik Miele, ale dostępna jest także u innych marek.
Kontrola potraw
Ciekawostką, niezwykle przydatną dla kucharzy-perfekcjonistów, jest termosonda, w którą wyposażono niektóre piekarniki. Co kryje się za tą tajemniczą nazwą? Czujnik, który w trakcie podgrzewania zostaje w nią wbity i kontroluje jej temperaturę. W ten sposób można na bieżąco sprawdzać faktyczny stan zapiekanki, lazanii lub ciasta, zamiast opierać się na zwyczajowym czasie podgrzewania, których który nie zawsze będzie miarodajny.
Zdarza się też, że piekarnik posiada odmienne rozwiązanie, na przykład dwie komory, dzięki którym można równocześnie podgrzewać potrawy wymagające różnych czasów podgrzewania.
Szybko i sprawnie
Wiele piekarników posiada cały szereg funkcjonalności, które znacznie usprawniają przygotowywanie potraw. Przykładowo część posiada dedykowane programy, większość umożliwia tez przeprowadzenie przyspieszonego podgrzewania. Z kolei dla uczynienia opiekania bardziej równomiernym, zazwyczaj piekarniki posiadają wbudowaną funkcję termoobiegu.
Łatwiejsza konserwacja
Jak się okazuje, producenci sprzętów AGD coraz częściej biorą pod uwagę wygodę w ich czyszczeniu. Często spotyka się funkcję samoczyszczenia, a decydując się na nowy piekarnik Miele, w przypadku sporej części spośród dostępnych modeli, można liczyć na wyjątkowo proste odkamienianie za pomocą dostarczonych przez producenta tabletek odkamieniających. Na rynku istnieją jednak piekarniki przeznaczone do ręcznego czyszczenia, ale i w ich przypadku producenci coraz częściej dbają o to, by wewnętrzna powierzchnia była możliwie prosta w czyszczeniu.